Hoe gaan mensen met elkaar om?

0
3480

Inhoudsopgave

backpack gids australie

Vriendelijk en open

De Nieuw-Zeelanders worden over het algemeen omschreven als vriendelijk en open. Men gaat op een informele manier met elkaar om, wat echter niet betekent dat je iedereen meteen bij de voornaam kunt aanspreken. Informele contacten zijn belangrijk, ook bijvoorbeeld als je werk zoekt.
Vergeleken met de meeste westerse landen zijn de mensen relaxed (behalve in het verkeer). Men is niet voor niets trots op het goede ‘evenwicht tussen werk en priv�’.

Meerdere culturen

Ook in Nieuw Zeeland is er sprake van een ‘multiculturele’ samenleving. Vooral in Auckland wonen veel mensen van Aziatische en Pacific oorsprong. De verschillende groepen spreken soms wel negatief over elkaar: met name de witte, van oorsprong Europese Nieuw Zeelanders (Pakeha) over Aziaten en Maori’s, de Maori’s over Aziaten en Pakeha mensen.

In de praktijk leven de verschillende bevolkingsgroepen, net als in Nederland, vaak langs elkaar heen. Toch komen huwelijken tussen Pakeha en Maori’s vaak voor.

Stad versus platteland

Er zijn verschillen tussen de stad en het platteland. Hoewel Nieuw-Zeeland erg dun bevolkt is, wonen de meeste Nieuw-Zeelanders, zo’n 70%, toch in de stedelijke gebieden.
Op het platteland is men over het algemeen iets conservatiever, wat komt doordat men zich niet de wet wil laten voorschrijven door anderen. De karikatuur van de veel bier drinkende rugbyfanaat, die dronken op de trekker naar het caf� of een barbecue gaat, waar grote stukken vlees verorberd worden, klopt over het algemeen niet. Hoewel zo’n karikatuur natuurlijk niet voor niets ontstaan is.
In ieder geval houdt men van z’n vrijheid en gaat men z’n eigen gang.

Kiwi’s en Aussies

Vaak worden de Kiwi’s met de Australi�rs (Aussies) vergeleken, met wie er op alle terreinen een competitie is. Kiwi’s en Aussies worden wel vergeleken met Canadezen tegenover Amerikanen. De Kiwi’s zijn minder luidruchtig dan de Aussies, maar verder zijn er veel overeenkomsten, hoewel men dat zelf liever niet hoort.

Minst corrupte land

Over het algemeen zijn Nieuw-Zeelanders open en tolerante mensen die in een stabiele samenleving wonen. Hoewel ook Nederland redelijk scoort op de ranglijst van de minst corrupte landen staat Nieuw-Zeeland daar steevast hoger op de eerste of tweede plaats.