Hoe is de arbeidscultuur?

0
4331

Inhoudsopgave

backpack gids australie

Informeel

De mentaliteit op het werk is wel wat te vergelijken met die van Nederland. Het is wat minder formeel dan in Engeland. Men kan zijn leidinggevende makkelijk aanspreken en deze staat meestal open voor discussie. Men spreekt elkaar al snel bij de voornaam aan.
Ook als je op zakenbezoek gaat, gaat het er niet heel formeel aan toe en spreek je elkaar al snel bij de voornaam aan. Zakenmensen geven elkaar bij het binnenkomen en weggaan de hand. Het uitwisselen van visitekaartjes is ook in Nieuw-Zeeland een gewoonte aan het worden.

Niet teveel poeha

Nieuw Zeelanders waarderen het als je to-the-point komt en ze houden van eerlijkheid, betrouwbaarheid en directheid. Opschepperij en verwaandheid wordt niet op prijs gesteld. Dezelfde eigenschappen worden ook bij een leidinggevende gewaardeerd. Toch is er wel een duidelijke hiërarchie en worden er veel top-down-beslissingen genomen.

Hoewel men eerlijkheid op prijs stelt, moet je als immigrant niet aankomen met verhalen over hoe alles in Nederland toch veel beter georganiseerd is, ook al zou je dat vinden.

Nederlanders staan bekend als hardwerkend, maar ook als behoorlijk ‘smug’ (=zelfvoldaan, erg tevreden en ingenomen met zichzelf).

Citaten

Op de site Working in New Zealand vertellen een aantal mensen over hun (werk)ervaring in Nieuw-Zeeland.
Een aantal uitspraken:

‘It wasn’t long before I realised that Kiwis enjoy work but they enjoy time out of work even more.

‘Professionally, I have found New Zealand to be very progressive with plenty of career development opportunity.’

‘What I notice most about NZ is the balance; the firm grasp that Kiwis have on the work-to-live ethic. Yes people work hard, but generally as a means to an end, not as an end in itself. People here define themselves by what they do for pleasure rather than what they do for money.’