Hoe is de arbeidsmarkt?

0
3918
Large Group of People with Different Occupation

Inhoudsopgave

backpack gids australie

Werkloosheid

De werkloosheid in Nieuw Zeeland was vergeleken met de meeste andere OECD landen al lange tijd heel laag, maar dat beeld is de laatste jaren gewijzigd.

Door de economische crisis in 2008 steeg de werkloosheid naar 4,6% in januari 2009 en door verdere economische tegenwind tot 6,8% in januari 2011. In mei 2012 was het nog steeds zo hoog. De aardbeving in Christchurch heeft veel werkeloosheid in Canterbury veroorzaakt, hoewel de wederopbouw de komende tijd voor veel nieuw werk zou kunnen zorgen.
Hoewel er aan de ene kant wordt gezegd dat Nieuw Zeeland behoefte heeft aan ondernemende mensen met de juiste vaardigheden en kennis en dat de kansen voor het grijpen liggen, kan het in de praktijk toch tegenvallen voor je de baan van je keuze hebt gevonden. Vaak moet je op een lager niveau beginnen. Dit geldt vooral voor mensen die in Nederland een managementbaan hadden. Het is natuurlijk heel belangrijk dat je goed Engels spreekt, leest en schrijft.
Netwerken en persoonlijke contacten zijn heel belangrijk in Nieuw-Zeeland. Voor 70% van de banen wordt geen advertentie gezet. Maak dus gebruik van open sollicitaties en vertel zoveel mogelijk mensen in Nieuw Zeeland naar wat voor soort baan je op zoek bent.
Bedenk dat veel Nieuw Zeelandse bedrijven bij voorkeur iemand uit Nieuw Zeeland in dienst zullen nemen.

Tekorten

Bij de links hieronder vind je links naar de ‘Skill Shortage’-Lijsten van de New Zealand Immigration Service. Op deze lijst zie je bij welke beroepen er op dit moment of in de toekomst tekorten zijn of worden verwacht.
Als je deze lijsten bekijkt, zie je dat er behoefte is aan mensen in de gezondheidszorg, it-specialisten, vaklui als loodgieters, timmerlieden en electriciens, technici, film- en 3d-designers, mensen met een agrarische opleiding op het gebied van dieren, groente- en fruitteelt en biotechnologie.