Hoe is de gezondheidszorg?

0
5060

Inhoudsopgave

backpack gids australie

National Health System

De gezondheidszorg is in Nieuw-Zeeland bijna gratis. Je moet wel zelf de tandarts en dokter betalen ($35-$50 per bezoek), maar andere kosten worden meestal vergoed. Kinderen mogen gratis naar de tandarts en betalen slechts de helft van de dokterskosten. Voor volwassenen valt de tandarts niet onder de publieke gezondheidszorg en is vaak erg duur.

Nadeel van de goedkope gezondheidszorg is dat er voor sommige behandelingen lange wachtlijsten zijn.

Particuliere verzekering

Immigranten hebben alleen recht op de gratis gezondheidszorg als ze een visum voor langer dan twee jaar hebben, anders moeten ze een particuliere ziektekostenverzekering nemen, bijvoorbeeld bij Southern Cross. Soms hebben Nieuwzeelanders ook een particuliere zektekostenverzekering, omdat je hiermee voorrang krijgt en zo de lange wachtlijsten voor niet-urgente ingrepen kunt omzeilen.

Gratis hulp bij ongelukken

Het ACC geeft aan iedereen in Nieuwzeeland, ook aan emigranten, gratis hulp bij ongelukken (thuis, op de weg en op het werk). Je kunt gratis gebruik maken van ziekenhuizen, medische hulp en revalidatie en Nieuw-Zeelanders hebben ook recht op een vergoeding als ze door het ongeluk minder inkomsten hebben.
Je betaalt de ACC-premie via je loon. Zelfstandigen moeten ook ACC-premie betalen.

De kwaliteit

De meningen hierover lopen sterk uiteen.

De kwaliteit en het opleidingsnivo van de artsen is vergelijkbaar.

In het algemeen kun je stellen dat je, als je een zeldzame ziekte hebt of een ziekte waarvan de behandeling heel kostbaar is, waarschijnlijk iets beter af bent in Nederland. Nederland heeft een veel grotere bevolking en kan zich meer specialisatie veroorloven.

Aan de andere kant zullen de artsen en verpleegkundigen in Nieuw Zeeland waarschijnlijk meer tijd voor je nemen en beter naar je luisteren. De tijds- en prestatiedruk is in de Nieuw Zeelandse gezondheidszorg minder groot. Daarom zul je, als je een meer gangbare kwaal hebt, in Nieuw Zeeland niet slechter af zijn dan in Nederland en de behandeling waarschijnlijk als prettiger ervaren.