Hoe is de huizenmarkt?

0
2979

Inhoudsopgave

backpack gids australie

Prijsverschillen

De prijzen van de huizen verschillen per regio en kunnen ook per jaar nogal wat schommelingen vertonen. De prijzen stijgen de laatste jaren weer na stagnatie na de economische crisis van 2008. De gemiddelde prijs van een huis in Nieuw-Zeeland was in mei 2016 $ 506.000. Maar als je Auckland niet meerekent is dat $ 385.000. In Auckland kost een huis gemiddeld 805.000.
Ook duur is Queenstown (Otago lakes gemiddeld 708.000).
Factoren die de prijs beïnvloeden zijn o.a.: nabijheid van scholen en winkels, image van de buurt, ligging tov de zon/schaduw, uitzicht (zeezicht is duur) en (in de grotere steden) parkeergelegenheid.

Betaalbare huizen?

De prijzen van de huizen lijken misschien lager dan in Nederland, maar in vergelijking met de inkomens in Nieuw Zeeland, die een stuk lager zijn dan in Nederland, zijn ze juist erg hoog. Veel Nieuw Zeelanders met een eigen huis worstelen om de hypotheekrente te betalen. Relatief wordt een heel groot deel van het inkomen aan wonen besteed.

Veel Nieuw-Zeelanders hebben een eigen huis, maar het percentage Nieuw Zeelanders met een eigen huis wordt langzamerhand lager, omdat het voor veel mensen onbetaalbaar is, vooral in Auckland.

Huis, tuin en veranda

Je moet natuurlijk niet alleen naar de prijs kijken, maar ook naar wat je er voor krijgt.

Bijna alle huizen hebben een tuin, ook in de stad. De meeste huizen bevatten veel hout en veel huizen hebben een, tot de verbeelding sprekende, veranda.

De isolatie van de huizen is vaak niet zo goed, hoewel de bouwvoorschriften nu veel strenger zijn en de nieuwe huizen dus beter.