Hoe werkt het puntensysteem?

0
10417

Inhoudsopgave

backpack gids australie

Minstens 100 punten

Het Skilled Migrants visum is gebaseerd op een puntensysteem. Je moet meer dan 100 punten halen om een eerste aanvraag, de Expression of Interest, in te kunnen dienen (online op het moment $400, anders $500).
Aanvragen met meer dan 140 punten (deze grens kan aangepast worden) zullen gevraagd om een echte aanvraag in te dienen, je krijgt dan een ‘Invitation to Apply’.
Zit je onder de grens van 140 punten, maar heb je wel meer dan 100 punten, dan zit je in een tussengebied. Je kunt dan toch geselecteerd worden voor een Invitation to Apply, afhankelijk van de inhoud van je Expression of Interest: heb je een job-offer, in welke sector ga je werken en wat is je ervaring. Ook het aantal plaatsen dat nog beschikbaar is voor immigratie volgens de immigratieplannen van de regering is belangrijk.
De grens van 140 punten is onlangs verhoogd naar 160 punten.

Er is meer

Je kunt wel hoog scoren met punten, maar je moet daarnaast ook nog een goede gezondheid hebben, het Engels voldoende beheersen en een bewijs van goed gedrag kunnen overleggen. Bovendien mag je niet ouder dan 55 zijn.

Tel je punten

Je kunt hieronder zien hoe de punten worden toegekend.

1. Werk in Nieuw Zeeland:

Bij al het werk gaat het om ‘skilled’ werk, dat is werk waarvoor specialistisch, technische of management vaardigheden vereist zijn. De vaardigheden kun je hebben gekregen door opleiding en/of door ervaring.

Je krijgt 60 punten als je al langer dan een jaar een baan hebt in Nieuw Zeeland en 50 punten als je korter dan een jaar een baan hebt. Heb je een aanbod voor een baan, van minimaal 3 maanden, dan krijg je 50 punten.
Je kunt 10 bonuspunten krijgen als je ervaring hebt in een groeisector of een sector met een tekort aan arbeidskrachten. Kijk op de site van de New Zealand Immigration Service voor deze sectoren en banen.
Betreft het een baan buiten de Auckland-regio, dan krijg je 10 punten extra. Heeft je eventuele partner die met je meegaat ook een baan of baanaanbod: 20 punten extra.

2. Werkervaring:

De ervaring telt alleen voorzover het aansluit bij het werk onder punt 1 en de opleiding bij punt 3.

Voor relevante werkervaring:
2 jaar – 10 punten
4 jaar – 15 punten
6 jaar – 20 punten
8 jaar – 25 punten
10 jaar – 30 punten

Extra punten voor werkervaring in Nieuw Zeeland:
1 jaar –   5 punten
2 jaar – 10 punten
3 jaar – 15 punten

Extra punten voor werkervaring groeisector:
2 jaar – 10 punten
6 jaar – 15 punten

Extra punten voor werkervaring in een sector waar tekorten zijn:
2 jaar – 10 punten
6 jaar – 15 punten

3. Opleiding:

De opleiding telt alleen voorzover het aansluit bij het werk onder punt 1 en de ervaring bij punt 2.

Voor erkende voltooide basisopleiding (tm HBO) 50 punten.
Voor erkende voltooide universitaire opleiding (mastersopleiding of hoger) 55 punten.
Extra als je een erkende Nieuw Zeelandse opleiding hebt gedaan: 5 punten, en als je daarvoor ook (minimaal 2 jaar) in Nieuw Zeeland gestudeerd hebt: weer 5 punten.
Extra bij opleiding in een groeisector: 10 punten, extra bij opleiding in een sector met tekorten: 10 punten.
Extra voor opleiding van je partner: maximaal 20 punten.

4. Leeftijd:

20-29 jaar: 30 punten
30-39 jaar: 25 punten
40-44 jaar: 20 punten
45-49 jaar: 10 punten
50-55 jaar:   5 punten

5. Familie:

Wonen je ouders of je (volwassen) kinderen minimaal 3 jaar in Nieuw Zeeland, dan kun je daar maximaal 10 punten voor krijgen.

Wijzigingen

De puntengrens voor het Skilled Migrants visum is in het verleden vaak gewijzigd en zal ook in de toekomst waarschijnlijk regelmatig wijzigen.
Kijk voor de laatste standen steeds op www.immigration.govt en check ook de laatste wijzigingen in de lijst van beroepen die ‘skilled’ mensen vereist.