Hoe zit het met gas, water en electriciteit?

0
2688

Inhoudsopgave

backpack gids australie

Gas

Bijna overal op het Noorder Eiland is gas, behalve in de afgelegen gebieden. Op het Zuider Eiland hebben alleen Christchurch en Dunedin gas.
Als er geen gas is, kook je op electriciteit of gasflessen.

Water

Op veel plekken is leidingwater aanwezig. Al het leidingwater kan gedronken worden, maar soms zit er veel chloor in.
Veel mensen die buiten wonen gebruiken regenwater uit een grote tank bij hun huis. De tank wordt via dakgoot en regenpijp gevuld met water dat op het huis valt. Valt er niet genoeg, dan bestel je een tankauto met water, die de bak bijvult.

Electriciteit

De netspanning in Nieuw-Zeeland is 240 Volt. Dit betekent dat je je elektrische apparaten mee kunt nemen naar Nieuw-Zeeland, er moet alleen een andere stekker op. De stekkers zijn overal in Nieuw-Zeeland te koop.
De New Zealand Immigration Service raadt het af om telefoontoestellen, faxen en andere telecommunicatieapparatuur mee te nemen. Je loopt het risico dat de apparatuur niet werkt op het lokale netwerk en misschien ook niet gerepareerd kan worden.

Afgelegen gebieden

In afgelegen gebieden heb je vaak geen gas en geen leidingwater. Maar dat is eigenlijk geen probleem, want er zijn goede alternatieven. Electriciteit is meestal wel aanwezig. Als er ook geen electriciteit is, ben je aangewezen op een generator, wat veel mensen vervelend zullen vinden.