Hoe zit het onderwijs in Nieuw Zeeland in elkaar?

0
5635

Inhoudsopgave

backpack gids australie

Privé scholen

Er is een ruime keuze aan privé scholen in de grote steden. Van Montesori, Rudolf Steiner tot Katholieke en Christelijke scholen.
De meeste privé scholen hebben een kleuter, primary, middle en High school afdeling.
In Auckland is ‘Kristin School’ de enige internationale school.

Kleuteronderwijs: ‘kindy’

In Nieuw- Zeeland gaan kinderen meestal naar de Kindergarten als ze ruim 3 jaar oud zijn.
Er is geen vaste leeftijd waarop de kleuters mogen beginnen, dit hangt sterk af van het aantal inschrijvingen per kleuterschool. Op de meeste public Kindergarten gaan de 3 jarige kinderen 3 middagen naar ‘afternoon kindy’, tegen de tijd dat ze ruim 4 jaar zijn mogen ze 5 ochtenden naar ‘morning kindy’.

Basisonderwijs: primary school

Op de vijfde verjaardag mag de kleuter naar de primary school.
Vijf jarige kinderen starten school in een ‘New Entrants Class’.
Dit lijkt sterk op groep 2 in Nederland, maar dan met lezen en schrijven op de dagelijkse agenda.
In de stad verlaten de meeste kinderen de primary school in groep 6 en gaan dan twee jaar naar een speciale intermediate school. Op het platteland en afgelegen gebieden is intermediate school (groep 7 en 8) vaak verbonden aan de basisschool.

Speciaal onderwijs

Er zijn in Nieuw Zeeland niet veel scholen voor speciaal onderwijs. Zelfs in de grote steden zijn er niet veel keuzemogelijkheden. De meeste kinderen met leer- of gedragsproblemen worden binnen het reguliere onderwijs opgevangen. Afhankelijk  van het probleem wordt er aan de school een ‘teacher aid’ aangesteld die een bepaald aantal uren per week met het kind in de klas werkt.

Schoolkeuze

Iedere school in Nieuw Zeeland krijgt een keer in de zoveel jaar de onderwijsinspectie, de ‘Education Review Office’, op bezoek. Alle beoordeelde scholen krijgen een ERO report. Deze rapportages staan op de website www.ero.govt.nz vinden.

School zones

In de grote steden werkt men met ‘schoolzones’. Dit houdt in dat scholen niet zomaar leerlingen aannemen die niet in de zone wonen.
Huis en huur prijzen in de buurt van een goede school zijn daarom vaak hoger!

Nederlandse school

De Nederlandse school Auckland is aangesloten bij de stichting Nederlands onderwijs buitenland. Deze organisatie begeleidt ruim 200 scholen wereldwijd en werkt nauw samen met het Nederlandse ministerie van onderwijs. Zij zien samen met de onderwijsinspectie in Nederland toe op de kwalteit van ons onderwijs (www.stichtingnob.nl).
De kinderen komen een keer per week na schooltijd (van 15.15 tot 17.30) naar de Nederlandse les. Er zijn 3 leslokaties in Auckland.
Totaal wordt er aan 120 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar les gegeven.
Een groot deel van leerlingen op de school zijn Nederlandse en Vlaamse kinderen die recentelijk naar Nieuw-Zeeland zijn gemigreerd. De hoofddoelstelling is om de Nederlandse taal en cultuur bij te houden en verder te stimuleren. Verder heeft de school voor vele kinderen een sociale functie. Voor veel kinderen kan emigreren een beangstigende ervaring zijn en is de Nederlandse school vooral een feest van herkenning voor  kinderen die in onzekerheid verkeren. Lekker alles wat je wilt vertellen ook kunnen zeggen, vriendjes die in dezelfde situatie verkeren, school t.v, boeken en stripboeken die je zo mist, maar ook je lezen, spelling, taal en cultuur bijhouden.