Kortlopende reisverzekeringen vergelijken waar doe je dat?

0
2367

Inhoudsopgave

backpack gids australie

U heeft geen zin in nog meer vaste lasten, nog meer brieven en rekeningen in de bus, maar wilt wel goed verzekerd op reis? Dan is een kortlopende reisverzekering, die u bijvoorbeeld voor een week kunt afsluiten, iets voor u. U gaat naar de website (zie verderop in dit artikel), vult uw gegevens in en beschrijft uw reis (dit is soms van belang om uw premie te bepalen) en u kunt binnen enkele minuten verzekerd zijn of vergelijken.
Een van de grootste voordelen vinden wij de aanspreekbaarheid van deze vergelijkingen. Als je onverwacht in de problemen komt op reis, is het fijn te weten wie je kunt bellen. Praktisch alle reisverzekeraars hebben en 24/7 telefonische alarmcentrale waar u in het Nederlands wordt geholpen mocht het misgaan. Een veilig idee.

Wat valt precies onder dekking van een kortlopende verzekering?

In sommige gevallen kunnen de verzekeringen in details van elkaar afwijken, en dit kan bij calamiteiten veel geld schelen. Denk bijvoorbeeld aan wintersport: dan is het belangrijk precies te weten wat de verzekering biedt naast dekking van de kosten bij een ongeluk (sneeuwzekerheid, alternatief vervoer, hotelovernachtingen, enz.) daarom kan het het beste altijd eerts vergelijken!
De meeste verzekeringen hanteren een maximaal tarief voor de verzekering van reisbagage (bijvoorbeeld 3.000 euro; sommige verzekeraars geven u verschillende opties). Dit kan van belang zijn wanneer u bijvoorbeeld reist met kostbare apparatuur (zoals professionele DSLR-cameras, Macbooks).
Natuurlijk zijn extra ziektekosten bij ongelukken gedekt als hoofdmoot van de verzekering, maar ook hier geldt dat u goed moet kijken naar de exacte voorwaarden. Wordt u behandeld in het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Zijn extra reis- en verblijfskosten gedekt? Hier kunnen verzekeraars behoorlijk van elkaar afwijken. Let in ieder geval op de hoogte van de vergoeding per dag (b.v. € 30) en de maximale duur van het extra verblijf (b.v. 3 weken).
Zorg er dus voor dat u precies weet wat u wél, en wat juist niet hoeft te verzekeren in de vergelijker voordat u een kortlopende reisverzekering afsluit.

Kinderen gratis meeverzekerd

Bij onder andere ANWB, Rabobank, Univé, Ohra zijn kinderen tot vier jaar (ANWB, Rabobank: 5 jaar) gratis meeverzekerd. Zie hun websites voor de exacte polisvoorwaarden.
Tip: Controleer wanneer u reist met jonge kinderen of uw gezins-WA-verzekering ook geldt in de landen die u bezoekt (in sommige gevallen dekt de kortlopende reisverzekering schade aan het verblijf)

Uitbreiding kortlopende reisverzekering vergelijken

Mocht u meer flexibiliteit willen, dan kunt u bij veel verzekeraars uw kortlopende polis ook uitbreiden. Hier geven we u een idee van een aantal uitbreidingsmodules die handig kunnen zijn:

 • Annuleringsverzekering. Wanneer u écht spontaan reist en een kort reisje weer moet annuleren, is het fijn te weten dat u geld terugkrijgt.
  Extra medische kosten. De kosten die uw standaardziektekostenverzekering niet vergoed kunnen met deze module door uw reisverzekering worden vergoed.
 • Hulp bij pech onderweg. Dit wordt vaak aangeboden binnen Europa (let op de groene kaart of carte verde!) tegen extra betaling. Vooral handig wanneer u langere autoritten maakt en snel geholpen wilt worden wanneer u bijvoorbeeld motorpech heeft.
 • Werelddekking. De standaardreisverzekering is soms niet genoeg wanneer u  in landen buiten Europa reist. Werelddekking is dan een must, en de module is vaak niet zo duur.

Snel overzicht verzekeraars

Om u snel een overzicht te verschaffen, hebben we hier een aantal verzekeraars op een rijtje gezet die kortlopende reisverzekeringen aanbieden. De volgende verzekeraars bieden een kortlopende reisverzekering* aan:

 1. ANWB (vanaf €6,00 per week; korting voor ANWB-leden)
 2. HEMA (vanaf €6,16 per week)
 3. Interpolis
 4. OHRA/CZ (vanaf €4,40 per week)
 5. Rabobank (vanaf €7,35 per week in Europa, € 2,45 alleen Nederland)
 6. Univé (vanaf € 4,36 per week)

De prijs dient ter indicatie voor een reis van een week en een persoon (zonder kinderen) met standaard dekking.
Zie de websites van de verzekeraars voor hun exacte polisvoorwaarden.