Wat is er op de televisie

0
3582

Inhoudsopgave

backpack gids australie

Televisie is erg populair in Nieuw-Zeeland. Er wordt veel tv gekeken.
De meest bekeken zenders zijn TV One, TV2, TV3.
Naast deze zenders zijn er ook locale zenders, met name in de grote steden.
TV One is de belangrijkste zender en zend nieuws, Nieuw Zeelandse en ge�mporteerde dramaseries en ‘lifestyle’-programma’s uit.
TV2 is iets meer op amusement en kinderen gericht. TV2 zend ook veel films uit. TV3, dat zich op mensen tussen 18 en 50 richt, is de zender voor televisie-series.

Sport op tv

Hoewel de Kiwi’s echte sportliefhebbers zijn, is er niet veel sport op deze zenders. Misschien juist wel daarom, want de sportuitzendingen worden verkocht aan de hoogste bieder. Je hebt vaak kabel of satelliet nodig om hun programma’s te kunnen bekijken. Of je moet naar een kroeg, waar je sportwedstrijden op een groot scherm kunt bekijken.

De kwaliteit van de programma’s

Nieuw-Zeeland is een relatief kleine markt voor makers van TV-programma’s. De budgetten voor eigen programma’s zijn daarom laag. Je zult daarom veel programma’s tegenkomen die aangekocht zijn in andere Engelstalige landen. Liefhebbers van Eastenders, South Park en Coronation Street hoeven down under niets te missen.

Anders dan in Nederland wordt in Nieuw Zeeland de reclame niet tussen de programma’s maar tijdens een programma uitgezonden. Net als het even spannend is komt er weer een reclame break. Dat is in het begin erg irritant, maar na verloop van tijd zul je merken dat je er aan went.

Kabel en satelliet

In sommige delen van Nieuw-Zeeland kun je een abonnement op de kabel nemen. Je kunt dan ook naar zenders zoals CNN kijken. Bovendien is het dan mogelijk om te Internetten en te telefoneren via de kabel (kost ongeveer $ 60 per maand). Kabel is alleen aanwezig in de dichter bevolkte delen van Nieuw-Zeeland, en dan nog lang niet overal.
Maar satelliet tv is overal beschikbaar. Voor $ 500 heb je een schotel, een decoder en iemand die het voor je installeert.

De belangrijkste leverancier is Sky TV, daar betaal je na installatie een maandelijks bedrag, dat afhankelijk is van de zenders die je wilt bekijken. Reken op tussen de 40 en 60 dollar per maand. De ontwikkeling is dat er steeds meer pay-per-view programma’s op de satelliet komen. Je kunt dan je eigen pakket kiezen.

Maar je kunt ook Freeview nemen, dan betaal je na installatie niets meer. Je hebt iets minder mogelijkheden/zenders dan bij Sky.