Wat komt er kijken bij een huis kopen?

0
2407

Inhoudsopgave

backpack gids australie

Kwaliteit van de huizen

De huizen zijn meestal simpeler dan de huizen in Nederland. Alleen de duurdere huizen zijn van steen gebouwd. Maar ook de goedkopere huizen voldoen voor het Nieuw-Zeelandse klimaat en hebben lagere onderhoudskosten. Bovendien zijn niet-stenen huizen beter in gebieden waar aardbevingen kunnen voorkomen.
Oudere huizen zijn vaak van houtplaten gemaakt en hebben meestal een ijzeren dak. Zo’n dak maakt veel lawaai als het regent. Nieuwere huizen bestaan vaak uit een houten frame met panelen. Aan de buitenkant zijn deze panelen behandeld, zodat het op stucwerk lijkt.
Het onderhoud van de meeste huizen is goed, maar wees op je hoede als er een huis aangeboden wordt met ‘needs TLC’ (Tender Loving Care). Dit is vaak een eufemisme voor een krot…

Indeling

De meeste huizen hebben een standaard indeling: een hal, keuken, woonkamer, badkamer en drie slaapkamers. Soms is er een aparte eetkamer of een bijkeuken.

Een huis kopen

Je kunt advertenties op websites en in kranten bekijken, je kunt bordje met ‘for sale’ zoeken of je kunt naar een makelaar gaan.
Ga nooit in zee met een makelaar die niet geregistreerd is en wees niet al te goedgelovig. De makelaar werkt voor de verkoper. Je wordt soms onder druk gezet om snel te beslissen.
Je moet over de prijs onderhandelen. Meestal bied je 3 tot 8% onder de vraagprijs.

Veilingen

Vroeger werd ongeveer 5% van de huizen via een openbare veiling verkocht, maar tegenwoordig worden veel meer huizen via een veiling verkocht. Achterhaal, zla je op een veiling wilt bieden, van te voren de echte marktwaarde van het huis en zorg dat je de financiering al in orde hebt. Je moet vaak meteen op de veiling al een aanbetaling van 10% van de prijs doen.
Koop nooit iets ongezien. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het vaak ook niet waar. Soms kun je voor de veiling onderhandelen met de eigenaar en het huis zo goedkoper krijgen. De veiling gaat dan niet door.

Eerst huren…

Het is verstandig om, als je besloten hebt in welk deel van Nieuw Zeeland je wilt wonen, om daar eerst een huis te huren.

Als je er een tijdje woont, heb je een veel beter idee van wat de fijne plekken om te wonen zijn en weet je beter waar je op moet letten bij het kopen van een huis.

Koop je het verkeerde huis, dan kan het erg moeilijk zijn om het weer te verkopen.

101 (23kB)

Woordenlijstje

Auction: het huis wordt geveild en de hoogste bieder wordt eigenaar van het huis.
Bach: Vakantiehuisje op het Noorder Eiland
Back Section: Huis dat achter een ander huis staat.
Brs – Bedrooms: slaapkamers
B+T – Build from Brick with a tiled roof: gebouwd van steen met betegeld dak
Crib: Vakantiehuisje op het Zuider Eiland
Dbrs – Double Bedrooms: grote slaapkamer
ENS – Ensuite bathroom: badkamer die aan de slaapkamer vastzit
Rumpus room: Speelkamer
TLC – Tender Loving Care: slecht onderhouden
T/H – Town House: huis in de stad
Villa: Meestal een ouder huis van hout met een ijzeren dak
Whiteware: Witgoed, wasmachine, koelkast, etc., vaak bij de prijs van het huis inbegrepen.